воскресенье, 4 августа 2013 г.

Правила гри в "Російську піраміду"

   «Піраміда» - гра серйозна та вдумлива. Вона вимагає достатнього рівня майстерності. Гра проводиться однією "своєю" кулею, яка повинна направити іншу кулю в лузу. На кожній з куль є номер. Перед ударом необхідно завчасно повідомити, в яку лузу повинна потрапити куля. Якщо оповіщення не було, а куля потрапила, вважається недійсним. Потрібно не тільки покласти кулю в лузу, але і відвести "свою кулю" убік, незручний для супротивника.
   При грі в "російську піраміду" слід керуватися "Загальними правилами", а також нижченаведеними правилами.

          Мета гри
          Першим набрати 71 очко.



          Використовані кулі
          Биток і п'ятнадцять прицільних куль з номерами від одиниці до п'ятнадцяти. Биток номера не має і повинен відрізнятися від прицільних куль за кольором або особливою розміткою.

          Розстановка куль
          Прицільні кулі розставляються у формі трикутної піраміди з вершиною на задній відмітці. Кулі стають впритул один до одного в наступному порядку:

    1-й лобовий куля - 4;
    2-й ряд - 5, 6;
    3-й ряд-7, 15, 8;
    4-й ряд-9, 14, 13, 10;
    5-й ряд-2, 1, 12, 11, 3.

          Шар, позначений цифрою "1", називається тузом, тому що він має не одне очко, а одинадцять.
          Підставою такого розташування куль в піраміді служить те міркування, що при розбитті піраміди, як правило, крайні кулі з дрібними номерами розкотяться, а кулі з крупними номерами залишаться в середині, тобто не на грі.

          Ведення рахунку
          Якщо скласти всі написані цифри (бали) на білих кулях, то вийде сума 120 очок. До номера кулі з одиницею додається 10 і до останньої на більярдному столі кулі, незалежно від написаної на ній цифрі, додається теж 10. Таким чином, загальна сума очок буде 140. У межах цієї суми може бути всіляке комбінування балів між партнерами при грі в "малу російську піраміду".
          Початковий удар
          Куля-биток передається починаючому, і останій проводить перший удар з "будинку" "з рук", тобто, поставивши руками биток на будь-яке місце більярда в межах площі, обмеженої з одного боку коротким бортом, протилежним місцем взяття піраміди, а з іншого боку - уявною лінією, проведеної паралельно короткому борту через першу точку більярда.
          Фактично початком гри вважається той момент, коли куля-биток перейде лінію, що обмежує "будинок". Тому торкання своєї кулі (битка) або зрушення його з місця в межах "дома" дозволяється.
          При грі з "дому" забороняється виходити за лінію продовження довгого борту.
          При розбитті піраміди ні перший, ні другий промах не карається штрафом. І тільки після третього промаху стягується штраф 5 очок і право розбити пірамідку переходить до партнера.

          Способи розбивання пірамідки
          Жереб випав вам розбивати піраміду. Для цього є кілька способів. Все залежить від ступеня зношеності столу і досвідченості вашого супротивника.

    Якщо більярд дуже "сприйнятливий", то розбивку слід робити дуже обережно. Інакше ваш партнер може завдати вам значної шкоди. Навіть якщо він і не дуже сильний спортсмен.
    Якщо ви завдасте удару по піраміді з позиції № 4, то биток скользнет рикошетом по кулях і піраміда майже не буде розбита. Але, якщо ви граєте російську піраміду або піраміду рахунком кулями, такий удар небезпечний: "свій" може впасти в лузу, а це карається штрафом.
    Якщо ви завдасте удару з позиції № 3, то піраміда розсиплеться по столу значно більше, ніж від удару з позиції № 4.
    Удар, нанесений з вихідної точки № 2, ще більше зруйнує піраміду, а з точки N 1 - розіб'є її досить грунтовно.
    Якщо ваш противник дуже сильний, то краще всього починати партію з тієї позиції, на якій стоїть биток, зображений на малюнку. Удар можна нанести без жодного еффе. Силу удару слід розрахувати так, щоб биток, торкнувшись бічних куль, відбився від короткого і довгого бортів і повернувся додому.
    Якщо ви знаєте силу свого супротивника, а він не знає вашої, то можна піти на ризик. Існує дуже хороший прийом розбивки. Він проводиться ударом прямо в лоб. Але з відтягненням. Кулі всі розсипаються між кутовими і середніми лузами, а биток відходить назад і притискається до короткого борту "дома".
    Ця розбивка морально пригнічує супротивника, бо такий прийом заскладний, і партнер мимоволі думає: "Як же він грає, якщо робить таку ризиковану і важку розбивку"?
    Якщо ваш супротивник сильний, то розбивати в лоб не радимо. Якщо ж він слабенький, то ризик такої розбивки виправданий. Після вашого удару люба з куль може підставитися до однієї з кутових або середніх луз. Але на цей ризик можна піти. Якщо партнер промаже, то биток неминуче заплутається в кулях...
    Якщо ж партнер покладе підставлену кулю, то це зовсім не означає, що він "зробить" ще декілька куль. Помилка ж буде йому коштувати дорого.

          Замовлення
          При грі в "пірамідку" існує два види правил: "кулю в лузу" і строге замовлення "по чистому призначенню".
          При замовленні "куля в лузу"... називається тільки номер граної кулі і луза, в яку кладуть кулю, але не вказується, яким чином вона буде покладена. Штраф стягується тільки за туш "свого". Наприклад, дев'ятку в кут наліво. Якщо ж грана куля виявиться не дев'яткою, а шестіркою, - гравець помилився. Штраф п'ять очок. Куля виставляється на колишню точку.
          При строгому замовленні "по чистому призначенню" потрібно, щоб гравець назвав не тільки номер кулі і лузу, в яку має намір покласти кулю, але і сказав, яким прийомом він має намір покласти кулю. Наприклад: "Граю четвіркою дванадцятого в середину наліво від шестірки".
          Щоб виправдати таке замовлення, дванадцяту кулю, що отримала поступальний рух від удару четвірки, повинен перед своїм падінням стукнутися ще о шістку. Якщо куля впаде "чисто", не торкнувшись шестірки, - не зараховується і ставиться на точку.
          При строгому замовленні штрафується не тільки туш битка, але і кожної кулі. І не тільки києм, рукою, тілом, але і рукавом.
          Дозволяється всяке комбінове замовлення без обмеження кількості куль. При участі в замовленій комбінації одного або декількох куль для призначеної кулі замовлення "Абриколь" (удар битком в грану кулю від борту) необов'язковий. Якщо пояснення падіння замовленої кулі в лузу для судді неясно або настільки заплутано, що в ньому важко розібратися, то суддя має право подібне замовлення не прийняти, що не дозволити робити.
          Коли на більярді залишається одна куля (крім битка), називати номер кулі не потрібно.
          Перед виконанням удару гравець повинен дати замовлення. Замовлення адресується судді і повинен бути чітким і ясним. До удару замовлення може бути змінено і оголошено заново. Зміна замовлення в процесі удару не допускається.
          При правильно сиграній замовленій кулі, всі кулі, що впали в лузи унаслідок проведеного удару, зараховуються.

          Виставляння куль
          Всі неправильно забиті, незамовлені які вискочили, прицільні кулі виставляються на задню відмітку. Якщо виставляється декілька прицільних куль, то вони розташовуються в порядку зростання номерів впритул один до одного на подовжній лінії у бік заднього борту. Якщо задня відмітка зайнята, то куля виставляється на подовжній лінії з боку заднього борту якомога ближче, але не впритул.

          Штрафи за порушення
          Штраф стягується в наступних випадках:

    при промаху, тобто ударі, при якому биток не зачепить жодного з куль;
    при падінні своєї кулі (битка) в лузу;
    при вильоті битка за борт;
    якщо до удару, під час удару або після нього гравець торкнеться будь-якої кулі києм, машинкою, одягом, рукою і т. п.;
    при грі не своєю кулею;
    при ударі ребром або турніком кия;
    якщо при грі "з рук" биток потрапить в кулю до виходу за лінію "дому", тобто ударить по кулі, що знаходиться в "доміку";
    якщо при грі "з рук" проведений удар не з "дома", а з протилежного боку (що грає "з рук" дозволяється запитати суддю, з якого боку грати);
    якщо удар робиться в той час, коли приведені в рух кулі від колишнього удару ще не зупинилися;

          У всіх цих випадках, штраф стягується в розмірі п'яти очок, які відраховуються із суми очок оштрафованого і додаються до балів його партнера.
          Якщо оштрафований не покладе жодного кулі, то його партнер повинен набрати кулями не 71 очко, а менше на число отриманих штрафних очок. Наприклад, при отриманні п'яти штрафних очок повинен набрати кулями 66 очок, при отриманні десяти штрафних очок - набрати кулями 61 очко і т. д.
          При одночасному порушенні кількох правил штраф відповідно не збільшується, а стягується в одинарному розмірі (п'ять очок). Наприклад, граючий промахнувся і поклав биток в лузу, або торкнувся якої-небудь кулі і промахнувся, і т.п. - штраф п'ять очок.
          При всякому штрафному ударі покладена куля не зараховується і ставиться на більярд на загальних підставах. Якщо гравець зіграє чужою кулею, накладається штраф.
          Куля яка впала при цьому в лузу виставляється на більярд на загальних підставах, а всі інші кулі залишаються в положенні, отриманому внаслідок неправильного удару.
          Якщо гравець зіграє чужою кулею, незважаючи на попередження судді, то, крім штрафу, суддя на свій розсуд, але не на шкоду партнеру, відновлює колишнє положення куль.